Mari Mendengar Ayat Suci Al-Quran dan Hayati Terjemahannya

Listen to Quran

Wednesday, October 21, 2009

Jom Belajor Morse Code (CW)

Salam semua rakan-rakanku,

Berikut ingin dikongsi-kongsikan dengan rakan-rakan semua tentang satu projek yang boleh membantu kita mempelajari morse code ataupun CW.Kalau ada yang berminat dengan projek ini bolehlah menghubungi saya ditalian 016-5601060 atau e-mail saje di musabinyusuf@gmail.com





video

Read more...

Sunday, October 11, 2009

Jamuan Raya PARTS pada Ahad 11/10/09

Salam kepada semua sahabat pengunjung blogku ini terutama kepada semua rakan-rakan ham di Lembah Kinta..
Alhamdulillah, sekalung tahniah diucapkan kepada semua AJK PARTS dan juga rakan-rakan yang membantu didalam menjayakan Jamuan sambutan Aidilfitri PARTS. Pendapat peribadi saya, markah 10/10 ++ harus diberi kepada PARTS yang dikemudikan oleh Pak Presiden kita juga bakal menukar jersi 9W2 kepada 9M2 (tahniah pak lop dan juga abang zainal 9W2ZAE, bertambah semangat aku untuk mencuba menukar kepada jersi baru) yang berjaya menjalankan acara ini dengan amat baik.
Maklumla, dari petang sabtu sampailah dihari kejadian, rakan2 yang berada di wakaf PARTS tidak mengenal erti penat lelah membantu untuk memastikan acara yang dianjurkan ini berjalan dengan baik.
Tarikh 11/10/09 yang dipilih juga telah memberi 'hint' sikit kat kita tentang betapa telitinya para AJK PARTS merancang untuk memastikan rakan2 dapat merasai pengalaman dan kenangan yang terbaik sempena hari raya cum eyeball perdana...
Saya telah sampai agak lewat dari perancangan awal maklumla banyak hal..yang penting dapat bertemu rakan tidak kira baru ataupun lama ... puas hati ini rasanya dapat melihat wajah rakan2 yang mana sebelum ini hanya berpeluang ber QSO di udara sahaja...
Banyak juga yang dapat disembangkan dengan rakan... macam2 cerita ada..
Makan ? pergh..tak leh cerita..'potluck' rakan2 memang best giler..bnyk lagi makanan yang aku tak 'mampu' nak rasa, kenyang sangat yoopp..
Seingat saya, ini lah jamuan aidilfitri yang ter'best' pernah saya hadiri..
Makan, sembang, makan, sembang, minum, makan, sembang, gelak tawa rakan-rakan bila sesekali abg 9W2JOI melontarkan suara dgn kata-kata humornya..Kepada abang JOI anda telah menjalankan tugasan anda dengan baik pada hari semalam (DJ of the day)...Tahniah bro..Idea spontan anda untuk memberi peluang kepada rakan2 memberikan ucapan Hari Raya secara tak langsung memberikan peluang mengenali secara lebih dekat diantara satu dengan yang lain.
Cikgu Sahori 9W2SOJ berkesempatan 'promote' dia punya pantun jawa, itupun nasib baik dia 'translate'..kalau tak nganga je la..hehehe
Letih bersembang, abang naim 9W2NIM pula bagi buah tangan kepada rakan2 yang ingin merasa 'buah tunjuk langit'..Khasiat ? sendiri tanya sama abang 9W2NIM... lebih2 tak leh cerita..
Kepada sesiapa yang pernah ber QSO dengan Kak Lela 9W2KLA mungkin tidak terkejut bilamana beliau secara spontan mendeklamasikan sajak untuk semua rakan-rakan ham 'live' dari wakaf PARTS...memang berbakat (sila lihat video klip dibawah.
Ok la rakan2ku semua, cukup setakat ini dulu cerita berkenaan jamuan raya @ wakaf PARTS..yang lain biarkanlah ia menjadi memori buat kita semua..

73 de 9W2LCD ..


video

Read more...

Thursday, October 8, 2009

Tahniah buat semua bakal2 9M !!!! (My CW lesson #1)

Salam,
Teruja dengan kejayaan rakan2 yang mengambil CW test pada 7/10 tempohari...Belum terlambat untuk mengucapkan tahniah bagi meraikan kejayaan rakan2 yang telah lulus terutama sekali kepada Pak Presiden PARTS kita , Pak Lop 9W2SLJ dan juga tidak lupa abang Zainal 9W2ZAE ...juga buat abang ZEK 9W2PRO yang blognya selalu kita kunjungi untuk membantu saya memulakan misi kearah memperolehi 9M in the next next next CW exam...Anda semua menjadi model inspirasiku...
Buat rakan2 yang tidak ada rezeki kali ini..pengalaman anda diperlukan untuk tips-tips berguna...bak kata pujangga 'Kejayaan tidak akan dikecapi jika kegagalan belum dilalui'
Semalam aku cuba buat aku punya 'kick-off' untuk 'misi' 2010 nanti...
Hari ini aku bermula dengan baik....Inilah first trial aku..

membuatkan aku lebih bersemangat tetapi biarlah berterusan..hehehe.harap2 rakan2 yang telah lulus dapat membantu memberikan banyak lagi tips...Belajar berguru dan tanpa guru adalah dua perkara berlainan..Selamat Menghafal Bunyi...
Nanti aku 'comeout' dengan satu projek elektronik untuk mengetuk dan mendengar bunyi...tungguuuu..untuk itu jnjl 73 de 9W2LCD.

Read more...

Wednesday, October 7, 2009

Durian Oh Durian...

Kan ke best klu ada rakan2 yang mempunyai dusun durian yang ada buah seperti gambar yang dilampirkan...Baru je dapat forwarded mail dari rakan saltmine...
Tu dia..buah boleh tahan..rasa belum tahu...apepun layan gambar je...73


Read more...

Thursday, October 1, 2009

Ingin Tahu ??



Klik disini

Read more...

Radioku Yaesu...


Read more...

Good Event in UTP....



by

YM Royal Professor Ungku Aziz B Ungku Abdul Hamid
Recipient of Merdeka Award for Education and Community Category

Date : 14 October 2009

Venue : Chancellor Hall, Universiti Teknologi PETRONAS

Programme


10.00 am : Arrival of Guests


10.15 am : Arrival of YM Royal Professor Ungku Aziz B.Ungku Abdul Hamid


10.30 am : Merdeka Award Video Presentation


: Welcoming Speech by YBhg Datuk Dr Zainal Abidin Hj Kasim,
Rector of Universiti Teknologi PETRONAS


: Lecture by YM Royal Professor Ungku Aziz B.Ungku Abdul Hamid,
Recipient of Merdeka Award for Education and Community Category

: Question & Answer Session


12.30 noon : End of programme

Read more...

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP